sobota 25. června 2011

Jak vybrat poradce Feng Shui?


Dnes, kdy je umění Feng Shui v naší společnosti stále více vyhledáváno, je výběr vhodného konzultanta nebo poradce tím klíčovým krokem pro úpravy, které se chystáte udělat. Vybrat si správně konzultanta je stejné jako si vybrat dobrého lékaře, instalatéra nebo zahradníka. A právě z tohoto důvodu je to asi to nejtěžší, s čím se na začátku setkáváme, protože je pro nás velmi těžké poznat úroveň a znalosti konzultanta. V tomto článku Vám tedy poradím, jak oddělit zrno od plev.

Otázka výběru správného konzultanta Feng Shui je důležitá z mnoha důvodů. Vaše rozhodnutí změnit, upravit nebo zcela nově postavit dům, byt, kancelář nebo obchod je totiž velmi zásadním krokem ve Vašem životě. S touto změnou nebo úpravou mohou, a fakticky také přijdou do Vašeho života nové vlivy. Tak jako Vás prostor, který obýváte, ovlivňuje, tak také jakákoliv významnější změna tohoto prostoru, nebo prostředí, působí změny ve Vašem životě a v životech lidí, kteří s Vámi tento prostor sdílí.

Kdo je tedy konzultant Feng Shui? Na tuhle otázku existuje velmi jednoduchá odpověď. Konzultant FS je každý, kdo rozumí a ovládá toto umění natolik, že dovede zodpovědně a jasně analyzovat zadaný prostor, a to nikoliv na základě svojí "intuice", ale na základě měření, rozboru a rozhovoru s Vámi; po této analýze umí navrhnout odpovídající nápravné prostředky a kromě vhodných nápravných prostředků také umí jasně stanovit, kdy (měsíce a dny) a kde (přesná místa objektu) se která změna má provést, aby její vliv byl příznivý.

Z tohoto výčtu vidíte, že je možné vyškrtnout všechny, kteří nabízejí anylýzu Feng Shui "na dobírku" ze zaslaných plánů, byť byste na nich vyznačili sever sebepřesněji. Dobrá analýza se dá udělat POUZE po obhlédnutí místa, vyhledáním nebeské studny a zaměřením Vodní a Horové hvězdy. Také za konzultanta nemůžeme označit kamaráda nebo kamarádku, kteří si přečetli pár knížek s touto tématikou.

Naneštěstí mnoho z těch, kteří se za konzultanty označují a nabízejí svoje služby široké veřejnosti, jsou jen o něco málo lépe informovaní nadšenci, kteří se chtějí svézt na této módní vlně. Přečetli si pár knih, možná prošli nějakým kurzem a už se hrnou pomoci lidem a hlavně - nechat si za tyto služby zaplatit.
Přes vzrůstající zájem o Feng Shui mezi námi stále panuje neznalost o tomto specifickém umění a mnohdy máme dojem, že Feng Shui je něco jako architektura nebo inteiérový design. Feng Shui však ničím takovým není, i když ovlivňuje oba tyto obory.

Často se setkávám s tím, jak na přednáškách lidé říkají, že mají návrhy od architektů podle Feng Shui, ale opak je pravdou. Jak jsem psal již výše: To, že si přečtete několik knih o Feng Shui, Vás toto umění nenaučí. A rozbory analýz takovýchto projektů to jen dotvrzuje. Konzultat Feng Shui není bytovým ani stavebním architektem, i když se v jedné osobě tyto funkce mohou spojit. Většina architektů jsou však stejně jako vy více či méně dobře informovaní nadšenci, kteří jsou placeni Vašimi penězi a když vy chcete návrh a nevíte, jak má vypadat, oni Vám ho klidně udělají.

Řekněme si teď něco málo ke knihám s tématikou FS, které jsou u nás dostupné. Asi každý z Vás už nějakou četl. Snad všechny knihy, které u nás vyšly (zatím až na jednu) se snaží Vás s Feng Shui seznámit do té míry, aby u Vás podnítili zájem o toto umění. Nejsou tedy ničím jiným, než populárním úvodem do problematiky, ale nikoliv učebnicí, ze které se dá Feng Shui naučit. Copak byste očekávali, že se lékař naučí léčit jen z úvodu do lékařské teorie?

Měřítem kvality by pro nás na začátku mělo být to, jak dobře se konzultant vyzná ve Feng Shui samotném a v jeho neodmyslitelné součásti, kterou je tradiční čínská astrologie. Pokud zvažujete spolupráci s nějakým konzultantem, zkuste si nechat od něj zpracovat klasický horoskop 4 pilířů. Pokud Vás uspokojí to, co dostanete jako odpověď, můžete být na dobré cestě ve svém výběru. Dalším vodítkem pro Vás může být doporučení od přátel, kteří si už nechali nějaký podobný projekt analyzovat, popř. navštívení nějakého semináře/přednášky člověka, který se Feng Shui věnuje. Ptejte se, a pokud Vás odpovědi uspokojí, můžete předpokládat, že jste na dobré cestě.

V dalších článcích se budeme analýzou a její tvorbou zabývat víc.

Jaroslav Jarosurabbu Vydržel

Žádné komentáře:

Okomentovat