sobota 25. června 2011

Ložnice a její tajemství č. 1


Ložnice, místo plné citů, pocitů, snů, vizí a třeba i nápadů. Jedno ze tří nejdůležitějších míst, kterého si všímáme při každé analýze, ať už jde o dům nebo byt. Proč je ložnice jedním ze tří pokladů na které se bere zřetel? A proč je důležitější než třeba obývací pokoj kam vodíme návštěvy a prezentujeme svou osobnost? Důvodem je charakter činnosti této místnosti. Feng shui se zabývá mimo jiného energiemi a Ložnice je nejpodstatnějším místem kde se lidská čchi ( jaká si životní energie) regeneruje.

Ložnice patří k soukromím místnostem každé rodiny (někdy o ní mluvíme jako o tzv. yin kvalitě) a místem, kam se běžné návštěvy nevodí. Tento její charakter by měl být respektovaný i při výstavbě nových domů nebo bytů, na což ale mnozí architekti vůbec neberou zřetel. Často tedy můžeme najít dveře do ložnic v těsné blízkosti domovních dveří a nákup takovéhle nemovitosti bychom si měli dobře rozmyslet. Dalším obecným doporučením je směr do kterého by se měla, z pohledu centra nemovitosti ložnice situovat. Světové strany spojené s charakterem yin jsou západ a sever. Toto doporučení je ale velmi obecné, a bereme ho v potaz až jako jedno z posledních měřítek, protože charakter krajiny a blízkého okolí, Vodní nebo Horové hvězda a také Plující hvězdy velkého vozu nám mnohdy mohou ložnici přesměrovat do vhodnějších směrů než je západ nebo sever.

Neexistují obecná doporučení, každé Feng Shui je jedinečné!

Přesto však existuje pro ložnici pár podstatných rad, které jsou obecné, a je potřeba si je připomenout:

1. Žádná zrcadla - Snažte se tomuto modernímu nešvaru vyhnout za každou cenu. Lidé jsou dnes, nevím proč, posedlí vzhlížením se v zrcadle a chápu, že na vestavné skříni častokrát hlavně ženy usilují o to mít min přes jednu třetinu zrcadlo, ale zrcadlo v ložnici ruší harmonii.
Během spánku si potřebujete odpočinout a energetický vliv zrcadla, který energii odráží, čímž dost často mnění její tok, a mnohdy také násobí její sílů je v tomto prostoru nevhodný.
Domnělé zvětšení nebo prosvětlení prostoru nevyváží negace, které zrcadlo vnáší do ložnice. Nejde o to, že by zrcadlo jako předmět nemělo být v ložnici vůbec. Jde ale o to kam s ním aby nám nedělalo medvědí službu. Vhodným místem jsou vnitřní strany dveří skříně, kam ale s ohledem na moderní posuvné dveře nejdou dnes často umístit. Proto rada zní - Žádná zrcadla.
Stejným problémem ale kromě zrcadel také mohou být vestavěné skříně v lesklém laminu a nebo velkoformátové obrazy zasklené sklem či plexisklem které fungují jako zrcadla.
Pokud chcete předejít vztahové krizi, pokud se snažíte zharmonizovat vás partnerský život a ložnici obýváte spolu s partnerem nebo partnerkou dbejte na zásadu ŽÁDNÁ ZRCADLA V LOŽNICI.

2. Čelo postele ukotvit na stěně bez oken nebo dveří - Stěna bez oken a dveří je uzavřená stěna, neprochází skrz ni žádná energie a je považována oproti zdi s otvory za tzv. yin stěnu. Stěna skrz kterou prochází energie je tzv. "živá" a tedy pulzuje. Postel ukotvená o takovouto "živou" stěnu bude pulzováním otvoru ovlivňována a proto není vhodné ukotvit postel na takovéto stěně.

3. Žádné náboženské předměty - V této souvislosti je potřeba si uvědomit, že náboženské předměty jakékoliv víry nejsou pouhými dekorativními předměty a ložnice nemá sloužit k uskutečňování a prožívání našeho vztahu s bohem stejně jako k němu nepatří toaleta nebo kuchyň. Drtivá většina předmětů s náboženskou tématikou přináleží k energii OHNĚ, která je velmi silnou Yang energií a její místo v ložnici není, byť by byla ložnice situována v jižním sektoru bytu. Toto pravidlo se vztahuje pouze k předmětům a nestaví se proti večerní modlitbě či jiným aktuálním potřebám. Trvalý vliv těchto předmětů však není žádoucí.

Tolik asi k obecným pravidlům ložnice, a těšte se na další články, kde se budeme tomuto prostoru věnovat dál.

Nemáte ponětí zda je Váš domov v souladu s Feng Shui? Kontaktujte mě.

Žádné komentáře:

Okomentovat