sobota 25. června 2011

Kuchyň a její tajemství č.1


Kuchyň je druhou nejdůležitější částí domu, které se při analýze věnujeme, a to pro to, že kuchyň slouží k přípravě jídla, skrze které posilujeme svou čchi.


Rozložení nábytku, barvy použité v každém pokoji, stejně jako umístění stavby jsou nezbytné Feng Shui, aby životní prostředí bylo v rovnováze a poskytují nám pozitivní energiíMusíme vzít v úvahu energie čchi, protože v kuchyni naproti sobě stojí dva prvky, voda (yin) a oheň (yang).


Feng Shui používá barvy, čísla, symboly zvířat a pěti elementů (země, voda, oheň, kov a dřevo), k výrobě rovnováhy a harmonie v našem prostředí.


Naše kuchyně urazily za poslední desítky let ohromný kus cesty ve svém vývoji. Asi zdaleka největší z jakýchkoliv jiných místností. Vzpomeňme si jenom třeba na to jak vypadaly kuchyně starých hradů a zámků nebo jak vypadaly kuchyně prababiček nebo babiček. Velmi dlouhou dobu ovládal tuto místnost element ohně. Vařilo se zde, peklo - smažilo se, a to přímo na otevřeném ohni a v pozdějších letech alespoň na ohni spoutaném ve formě plynových hořáků.

Jak ale dnes vypadají naše kuchyně? Jaká je mnohdy převládající energie která v ní působí? Co kromě plynového hořáku nebo elektrické či indukční varné desky v kuchyní nacházíme? 

Mnohdy je to mikrovlnná trouba a varná konvice, které k elementu Ohně přiřadíme jen s obtížemi. Vlnění, které zde vzniká svým charakterem plně prvku Ohně neodpovídá, obě přinášejí Yangovou energii, která nás vede tedy tím směrem.

Co ale dalšího nacházíme v kuchyních? 
Lednici, myčku, mnohdy i pračku a samozřejmě dřez. Vše identické s energií Vody. A to nám dělá ten zásadní problém. Mísení těchto energií nám dělá velký problém. Když se setká energie VODY a OHNĚ vzniká konflikt a pára. Pára, která vyplní prostor, vytvoří prostředí, které nedovoluje správně nahlížet na skutečnost. Vzniká nedorozumění, nepochopení a neschopnost sladit postoje. 


Velmi často se nám kuchyně objevují orientované v jižních částech nemovitostí a tam nacházíme oblasti Bohatství, Dobrého Jména nebo Partnerství. A právě tyto oblasti jsou potom tímto problematickým vlivem postiženy.

Nápravným opatřením je důsledné oddělení energií Ohně a Vody. Jejich usazení do směrů vhodných pro tyto formy energií a další nápravné prostředky musí vycházet z individuální analýzy. Neměli bychom brát na lehkou váhu mísení těchto energií a věnovat bedlivou poroznost tomu jakým způsobem si zařizujeme tyto podstatné prostory.

Nemáte ponětí zda je Váš domov v souladu s Feng Shui? Kontaktujte mě.

Jaroslav Jarosurabbu Vydržel

Žádné komentáře:

Okomentovat